A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Лукавецький ліцей Берегометської селищної ради Вижницького району Чернівецької області

Велосипедний травень

Дата: 21.04.2024 12:44
Кількість переглядів: 8

Велосипедний травень:

U-Cycle запрошує школи позмагатися за звання найвелосипеднішої!

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») оголошує всеукраїнський челендж «Велосипедний травень-2024» серед загальноосвітніх навчальних закладів України з міської та сільської місцевості з 1 до 31 травня 2024 року в межах національної кампанії «Велосипедом до школи».

Метою челенджу «Велосипедний травень-2024» є популяризувати велорух і велосипед як транспортний засіб, щоб розвивати сталу шкільну мобільність у громадах, і заохотити дітей і дорослих до здорового та активного способу життя, підвищити їхню обізнаність із безпеки руху на велосипеді та участь у дорожньому русі.

Для кого і про що челендж?

«Велосипедний травень-2024» визначить переможців у двох номінаціях — «Найвелосипедніша школа» і «Веломентор/ка року», а також відзначить велоблогера 2024 року. Оголошення і нагородження переможців челенджу цінними призами відбудеться у Всесвітній День без авто 22 вересня 2024 року під час Європейського тижня мобільності.

«Школа, яка хоче взяти участь у челенджі «Велосипедний травень», до 1 травня реєструється для участі в челенджі та самостійно вибирає свого веломіністра з-поміж учнів або співробітників школи. Веломіністром може стати, наприклад, заступник директора, вчителька, голова учнівського самоврядування, староста класу тощо. Веломіністр координує участь школи в челенджі та щодня протягом травня рахує кількість велосипедів біля школи», - пояснила Аліна Кундіч, координаторка всеукраїнського челенджу «Велосипедний травень-2024» від U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва»).

Веломентора чи веломенторку року оберуть серед тих, хто навчатиме в травні 2024 року теорії та практиці безпеки руху на велосипеді учнів у школі. Стати наставниками з культури велосипедної їзди та безпеки руху для дітей і підлітків можуть вчителі та вчительки навчальних закладів, а також поліцейські, велоактивісти та велоактивістки, батьки, родичі та опікуни учнів. Важливо, що це мають бути сертифіковані веломентори, які отримали сертифікат після завершення безкоштовного онлайн-курсу «Як стати веломентором: усе про велосипед і безпеку руху». Станом на сьогодні курс успішно завершили та отримали сертифікат веломентора 2405 людей. Окрім онлайн-курсу для веломенторів, який передбачає підвищення кваліфікації для педагогічних працівників, є навчально-методичні матеріали на онлайн-платформі «Велосипедом до школи»: відео, посібники, рекомендації зі створення навчального інтерактивного майданчика з безпеки руху тощо. Наприкінці травня учасники челенджу «Велосипедний травень-2024» серед веломенторів мають заповнити фінальну анкету та розповісти про свої уроки.

Для велоблогера чи велоблогерки року, які розповідатимуть про свою участь у челенджі в соцмережах, проведуть розіграш. Переможець розіграшу визначається за допомогою програми-рандомайзера серед тих, хто виконає всі умови.

Шоб шо?

Вплив їзди на велосипеді на стан здоров’я учнів розкрито в окремому розділі навчально-методичного посібника «Як стати веломентором: навчання безпечному руху на велосипеді», який схвалено для використання в освітньому процесі Міністерством освіти і науки України та Державною науковою установою «Інститут модернізації змісту освіти»: «Учні відчувають на собі вплив таких негативних факторів, як малорухливий спосіб життя, стресові ситуації, забруднення повітря. Оптимальне щоденне фізичне навантаження мінімізує вплив цих факторів і забезпечує збалансовану повноцінну діяльність організму». Як зазначено в посібнику, їзда на велосипеді — не лише спосіб пересування, а й один із видів оздоровчих вправ, який має комплексну дію на здоров’я людини, а саме: зміцнення імунітету, зміцнення серцево-судинної системи, зниження стресу і позитивний вплив на ментальне здоров’я, створення соціальних і родинних зв’язків.

Навчальні матеріали з безпеки руху на велосипеді можна завантажити на онлайн-платформі «Велосипедом до школи»: https://bike2school.u-cycle.org.ua/materials

Безкоштовний онлайн-курс «Як стати веломентором: усе про велосипед і безпеку руху» створила українська студія онлайн-освіти EdEra спільно з U-Cycle на основі освітньої програми «Основи веломенторства» від ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти»: https://study.ed-era.com/uk/courses/course/4149

Як взяти участь у челенджі?

Зареєструвати школу для участі в челенджі «Велосипедний травень-2024» з 17 квітня до 1 травня 2024 року можна тут: https://forms.gle/fKdC21PTpHo48NmC9

Завантажити і самостійно роздрукувати афішу і велокалендар челенджу «Велосипедний травень-2024» можна тут:

https://bike2school.u-cycle.org.ua/materials

З детальними умовами участі в челенджі «Велосипедний травень-2024» можна ознайомитися в положенні:

https://u-cycle.org.ua/.../Polozhennia-pro-Vseukrains-kyy...

Якщо у вас виникли чи залишились запитання, звертайтесь до координаторки національної кампанії «Велосипедом до школи» Аліни Кундіч, +380937855577, a.kundich@avk.org.ua.

Довідково:

Національна кампанія «Велосипедом до школи» стартувала в Україні восени 2021 року і має на меті впровадити навчання з безпеки руху на велосипеді в українську шкільну освіту, забезпечити ефективніший захист дітей і підлітків на велосипедах і підвищити їхню участь у дорожньому русі. У 2022 році нові теми про безпеку руху на велосипеді та правила дорожнього руху для велосипедистів увійшли навчальної програми «Основи здоров’я» для 6-9 класів закладів загальної середньої освіти в Україні. Частиною навчальних програм «Фізична культура» для 5-6 і 7-9 класів українських шкіл став варіативний модуль «Велоспорт», який передбачає практичні вправи з культури їзди на велосипеді. У 2023 році в межах кампанії «Велосипедом до школи» створено навчально-методичні матеріали з безпеки руху на велосипеді, зібрані на онлайн-платформі «Велосипедом до школи».

https://youtu.be/M-ZgpNh9OIA?si=BTxu6ql5rqz1upu2


 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень